De bekkenfysiotherapeut van Fysiotherapie Eisner & Kuiper is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van problemen in het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis en de endeldarm ondersteunt. Bij vrouwen ondersteunt de bekkenbodem ook de baarmoeder met de vagina.


Bij welke klachten wordt bekkenfysiotherapie toegepast?

Bekkenfysiotherapie kan uiteenlopende klachten verhelpen, zowel bij vrouwen als mannen. Denk hierbij aan klachten als:

 • Pijnklachten in het bekken(bodem)gebied
  Pijn rondom het stuitje, de anus, lies of onderbuik, pijn rondom de geslachtsdelen
 • Bekkenpijn tijdens de zwangerschap of na de bevalling
 • Plasproblemen
  Urineverlies, vaak moeten plassen, hoge aandrang of het moeilijk op gang komen van de plas
 • Ontlastingsproblemen
  Obstipatie of het verlies van ontlasting
 • Seksuele problemen
  Pijn bij het vrijen of erectiestoornissen
 • Gynaecologische problemen
  Verzakkingsklachten
 • Problemen na operaties
  Urineverlies na een prostaatoperatie of na een ingreep aan blaas of baarmoeder

Wat kan ik verwachten?

De bekkenfysiotherapeut van Fysiotherapie Eisner & Kuiper helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. De therapie begint met een uitgebreid intakegesprek om de klachten goed in kaart te brengen.
Op basis hiervan wordt het meest geschikte behandelplan voor u opgesteld. Adviezen, oefentherapie en huiswerkoefeningen maken een groot deel uit van de behandeling. Naast oefeningen krijgt u bijvoorbeeld advies over een optimale houding, het verminderen van belasting, toilet-, drink- en eetgedrag. Eventueel krijgt u ondersteunende hulpmiddelen aangeboden, zoals een bekkenband.

Ook kan er, indien nodig, gebruik worden gemaakt van een inwendig onderzoek en/of inwendige behandelmethode (myofeedback, ballontraining, electro-stimulatie). Vanzelfsprekend vinden inwendige methodes uitsluitend plaats in overleg en met toestemming van de patiënt.